Zupa z kurczakiem i miętą
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 3 piersi z kurczaka
- 50 g ryżu basmanti
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- świeża mięta
- 2 żółtka
- mąka
- 450 g jogurtu greckiego
- słodka papryka, sól, pieprz
Mięso oprószamy solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka. Wlewamy 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Ryż wsypujemy do miski, zalewamy taka ilością wody, aby go przykryła, odstawiamy na 30 minut, odcedzamy. Ugotowane piersi wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie paski. Kilka listków mięty siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy obraną i posiekaną cebulę, aż się lekko zrumieni. Dodajmy obrany i posiekany czosnek, połowę mięty, mieszamy. Podgrzewamy 3 minuty, przekładamy do ryżu. Całość mieszamy i przekładamy do rondla z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut, aż ryż będzie miękki. Do zupy dodajemy kurczaka. W misce roztrzepujemy żółtka z mąką, dodajemy 1 łyżkę jogurtu greckiego i mieszamy. Jogurt z jajkiem i mąką dodajemy do pozostałego jogurtu. Dolewamy 4 łyżki wywaru, mieszamy i całość wlewamy do zupy. Zupę podgrzewamy, ale już nie gotujemy. Na koniec dodajemy pozostałą miętę i doprawiamy solą. Podajmy z dodatkiem słodkiej papryki.
[podobne: pizza na wypasie, fedeńczak, benfotiamina ]