Zawartość związków mineralnych jest mniejsza w mleku kobiecym

Zawartość związków mineralnych jest mniejsza w mleku kobiecym (mleko kobiece zawiera około 0,2 %, mleko krowie 0,75 %), jednakże ilość tych związków jest na ogół wystarczająca w okresie pierwszych miesięcy życia.
Po upływie tego czasu należy uzupełniać braki innymi pokarmami.
Należy także pamiętać, że mimo mniejszej zawartości wapnia i fosforu w mleku kobiecym dziecko lepiej wchłania i przyswaja wapń mleka kobiecego niż krowiego.
Oba rodzaje mleka zawierają niewystarczającą ilość żelaza, dlatego zarówno przy naturalnym, jak i sztucznym żywieniu należy stosunkowo prędko uzupełniać brak żelaza innymi pokarmami.
Mleko kobiece zawiera więcej witamin A, D i C, a mniej witamin B1, B2 niż mleko krowie.
W 1948 zbadano w Tbilisi (Natadze) systematycznie zawartość witaminy C w mleku kobiecym.
Zawartość witaminy C wynosi około 3,5 mg %.
Ilość witaminy C obniża się w ostatnich miesiącach zimy, najniższy jej poziom był notowany w kwietniu i wynosił średnio 1,7 mg %.
Mleko kobiece powinno być zasadniczym pożywieniem dzieci w pierwszych 5 miesiącach ich życia.
Mleko to jest łatwiej trawione i przyswajane niż mleko krowie, ma odpowiednią ciepłotę, nie zawiera bakterii, rzadko wywołuje zaburzenia pokarmowe i stany uczuleniowe.
Zachorowalność i śmiertelność jest znacznie większa u dzieci karmionych sztucznie.
100 ml mleka krowiego daje około 66 kalorii.
100 ml mleka kobiecego – około 63 kal.
Ani mleko kobiece, ani krowie nie zawierają dostatecznej ilości żelaza i witaminy D.
Mleko kobiece zawiera więcej witaminy C i kwasu foliowego, mleko krowie – więcej witaminy B1.
Wartość kaloryczna 1 litra mleka krowiego wynosi około 660 kal.
, jego ciężar właściwy – 1028-1-034.
Ciężar niższy niż 1028 wskazuje na to, że mleko zostało rozcieńczone wodą.
Ciężar wyższy niż 1034 wskazuje na odtłuszczenie.
Mleko nie powinno zawierać domieszek, jak: skrobi, mąki, gipsu, związków chemicznych dodawanych nieraz w celach konserwacji, jak np.
kwas salicylowy.
Mleko musi też być wolne od bakterii chorobotwórczych.
W warunkach normalnych mleko zawiera jedynie saprofity: Bacillus acidi lactici, Strepto-coccus lacticus, Bacterium coli aerogenes, Bacillus butyricus.
Najważniejsza z tych bakterii jest pałeczka kwasu mlekowego, która rozkłada laktozę i przeprowadza ją w kwas mlekowy.
Kwas mlekowy gra ważną rolę w procesie zsiadania się mleka, kwas mlekowy zabiera wapń pochodzący z kazeinianu wapnia, o który wypada, a wówczas mleko zsiada się, powstaje mleczan wapniowy i wolna kazeina.
Już w warunkach normalnych mleko jest świetną pożywką dla bakterii, zwłaszcza latem, kiedy istnieje korzystna dla ich rozwoju ciepłota
[przypisy: wyposażenie stajni, naklejka na legitymację, Fordanserki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Fordanserki naklejka na legitymację wyposażenie stajni