Włoskie sery

    1. Bel Paese – nazwa oznacza piękny kraj. Jest to kremowy, łagodny ser o żółtej woskowej skórce. Nadaje się do gotowania.
    2. Dolcelatte – bardzo kremowy i delikatny ser, przypominający gorgonzolę. Można go zastąpić słodkim mlekiem.
    3. Fontina – łagodny ser o smaku orzechowym  i kremowej konsystencji, który wytwarza się z krowiego niepasteryzowanego mleka, od krów pasących się na górskich pastwiskach Val dAosta. Młody ser fontina ma delikatny smak, dojrzały nadaje się doskonale do gotowania.
    4. Gorgonzola – powinien nazywać się właściwie Stracchino Gorgonzola. Kremowy ser poprzerastany niebieskimi żyłkami o smaku łagodnym do ostrego. Podaje się go na deser lub do sosów makaronowych bądź polenty.
    5. Mascarpone – twarożek z Lombardii, ma zastosowanie w sernikach i innych słodkich deserach. Dodaje się go również do zagęszczania sosów do risotto i makaronów.
    6. Mozzarella – żadna z regionalnych kuchni włoskich nie może obejść się bez białej mokrej gomółki tego sera. Tradycyjnie wytwarzany z mleka bawolego, doskonale nadaje się do zapiekania, smażenia w głębokim tłuszczu, jest niezbędnym składnikiem sałatki ze świeżych pomidorów i bazylii. Dziś wytwarza się go w całych Włoszech, przeważnie z mleka krowiego, jednak najlepsza mozzarella pochodzi z okolic Neapolu.
    7. Parmezan – jest chyba najbardziej znanym włoskim serem i najczęściej dodawanym do potraw. Parmigiano Reggiano może być produkowany pod ścisłym nadzorem tylko w jednym regionie. Dojrzewa co najmniej 2 lata, ale bywa, że proces dojrzewania trwa i 7 lat. Ten twardy ser z krowiego mleka ma ziarnistą konsystencję i lekko orzechowy smak. Najlepiej kupować go w jednym kawałku i trzeć w razie potrzeby.
    8. Pecorino – to twardy ser owczy, również mający zastosowanie jako dodatek do gotowania. Ostry smak i ziarnista konsystencja upodabnia go do parmezanu. Sycylijski ser pecorino pepato jest posypany ziarnami czarnego pieprzu.
    9. Provolane – młody ser provolane nadaje się zarówno do podania z pieczywem, jak i gotowania. Najmocniejszy aromat ma provolane z koziego mleka. Na południu często wytwarza się go z mleka bawolego. O kształcie cylindrycznym lub owalnym i różnej wielkości wisi nad kontuarem we włoskich delikatesach.
    10. Ricotta – oznacza dosłownie ugotowany. Ten ziarnisty twaróg, pierwotnie wytwarzany z mleka koziego lub owczego, dzisiaj najczęściej robi się z mleka krowiego. Ricottę dodaje się do słodkich potraw, służy tez do zagęszczania. Niezbędna do dań ze szpinakiem.

[hasła pokrewne: blachodachówki gontopodobne, Badanie psychologiczne na broń Poznań, meble pracowniczne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Badanie psychologiczne na broń Poznań blachodachówki gontopodobne meble pracowniczne