Według Goldena objawy radiologiczne w zakresie jelit w schorzeniach niedoborowych mogą przejawiać się w następujący sposób

Według Goldena objawy radiologiczne w zakresie jelit w schorzeniach niedoborowych mogą przejawiać się w następujący sposób: 1) nadmierna ruchliwość, 2) nadmierne napięcie ścian, 3) osłabiona ruchliwość, 3) zmniejszenie napięcia ścian, 4) nieprawidłowa segmentacja, 5) nieprawidłowy rozdział papki barytowej, 6) zmniejszenie lub zwiększenie fałdów błony śluzowej, 7) obecność baniek powietrza i płynu.
Po 2-4 godzinach papka barytowa osiąga przeciętnie okolicę połączenia jelita cienkiego z jelitem ślepym, przy leniwej perystaltyce często dopiero po 6-8 godz.
Obniżone napięcie ścian powoduje zniknięcie normalnych fałdów jelitowych, nieprawidłowa segmentacja jest następstwem zaburzenia rytmu skurczów perystaltycznych.
Bańki gazu wskazują na zaburzenia zdolności wchłonięcia gazów przez błonę śluzową.
Według Widmana w schorzeniach wskutek niedoboru pokarmowego często spotyka się zmniejszoną ruchliwość żołądka, zaburzenia w ruchach jelita cienkiego spostrzega się najczęściej w środkowej jelita krętego (ileum).
Zaburzenia ruchów jelit spotyka się często w niedoborach zespołu witaminy B.
Z powodu braku witamin dochodzi do zaburzeń w utlenianiu śródkomórkowym i do uszkodzenia śródściennego układu nerwowego w jelitach.
Samo wykazanie zaburzeń czynności ruchowej jelit cienkich nie jest swoiste dla żadnego cierpienia; jedynym dowodem, że zmiany te są następstwem niedoborów w odżywianiu, jest ustępowanie ich po zastosowaniu leczenia dietetycznego – kliniczna odpowiedź np.
na leczenie witaminami może być szybka.
DIETETYCY I ICH ROLA W ORGANIZOWANIU ŻYWIENIA W SZPITALACH – ASPIRANCI HIGIENY POKARMOWEJ W ZSRR Do zorganizowania prawidłowego odżywiania w szpitalach konieczny jest wyspecjalizowany personel dietetyczny.
Dla każdego pracownika służby zdrowia jest rzeczą oczywistą, że zagadnienie odżywiania jest jednym z najważniejszych problemów w szpitalu i że do prawidłowego rozwiązania go niezbędna jest specjalna wykwalifikowana obsługa dietetyczna, tak jak do fachowej obsługi apteki czy kancelarii.
W dawnych szpitalach odżywianie chorych było źle postawione.
Lepszy posiłek podawano tylko raz dziennie w porze obiadowej, śniadania i kolacje były zaś zupełnie niewystarczające.
Diety nie były zróżnicowane, co najwyżej istniała dieta ogólna i tzw.
lżejsza (na którą składały się ryby, galarety, mleczne budynie, sucharki itp.
).
Niedostateczne i mało urozmaicone odżywianie odbijało się niekorzystnie, zwłaszcza na chorych przebywających dłuższy czas w szpitalach.
Pod koniec ubiegłego stulecia zaczęto stosować leczenie dietetyczne w uzdrowiskach przeznaczonych do leczenia chorób przemiany materii, schorzeń przewodu pokarmowego, gruźlicy
[patrz też: makaron do lasagne gotować czy nie, blachodachówki gontopodobne, zupa fasolowa od kiedy dla dziecka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówki gontopodobne makaron do lasagne gotować czy nie zupa fasolowa od kiedy dla dziecka