W okresie Wielkiej Wojny Narodowej Lejtes w doświadczeniach na zwierzętach i przy łóżku chorego stwierdził też lecznicze działanie

W okresie Wielkiej Wojny Narodowej Lejtes w doświadczeniach na zwierzętach i przy łóżku chorego stwierdził też lecznicze działanie tzw.
ciał lipotropowych w chorobach miąższu wątroby.
Na oddziale klinicznym Instytutu Żywienia Berlin przeprowadził leczenie nadciśnienia tętniczego dietą.
Diety bezsolne, bogate w potas, wykazują korzystny wpływ na nadciśnienie I-II stopnia.
W Klinice tej opracowano też metody żywienia w rozmaitych postaciach cukrzycy (Piesikowa).
Zasługą Pewznera (dyr.
Kliniki Instytutu Żywienia) było wprowadzenie tzw.
diet zygzakowych.
Autor ten używa niejako nowej strategii, nowego podejścia do leczenia określonych chorób za pomocą diety.
Dawna organoterapia opierała się głównie na zasadzie oszczędzania chorego narządu czy układu.
Sądzono, że czynniki, które pobudzają do pracy chory narząd, działają na niego szkodliwie, stąd też powstała koncepcja o stosowaniu tzw.
diet oszczędzających.
Pewzner wysunął natomiast tezę o konieczności nie tylko oszczędzania, niejako rozładowywania pracy chorego narządu, ale i umiejętnego ćwiczenia go, trenowania przez odpowiednie dawkowane obciążenie.
W tym celu stosuje się tzw.
diety naprzemienne, czyli zygzakowe.
Dieta naprzemienna trenuje, ćwiczy organizm, długotrwałe zaś odciążanie wiedzie łatwo do dalszego osłabienia ustroju i rozregulowuje jego mechanizmy ochronne.
Dieta zygzakowa wprowadza urozmaicenie w odżywianiu, poprawia pracę narządów, wzmaga łaknienie i zdolność do pracy.
Diety zygzakowe znajdują zastosowanie w chorobach żołądka, jelit, wątroby, nerek, układu krążenia (szczegóły stosowania tych diet może znaleźć czytelnik w podręcznikach Pewznera, Pewznerowej, Łorii).
Dieta naprzemienna dąży nie tylko do leczenia, ale i do wyleczenia chorego, stwarza warunki do stopniowego przejścia do pełnowartościowego i racjonalnego żywienia.
To nowe podejście do odżywiania chorego człowieka ma duże znaczenie praktyczne, gdyż umożliwia szybsze wyzdrowienie i przejście do normalnego trybu życia.
Kolektyw Kliniki Żywienia Leczniczego opracował też schemat stosowania diet leczniczych w szpitalu.
Ten grupowy system żywienia dietetycznego przewiduje diety dostosowane do określonych grup chorych.
Diety te mają rozmaite odmiany, które mogą być stosowane w rozmaitych okresach chorób, jak np.
dieta 1a, 1b j 1 w chorobie wrzodowej, dieta 5 i 5a dla chorych na wątrobę, diety 7, 7a i 7b dla chorych na nerki.
Ponadto można wypisywać pożywienie dodatkowe na zlecenie lekarza, jeśli dany przypadek chorobowy nie może być leczony dietą mieszczącą się w schemacie (Łorie).
Oprócz diet zasadniczych stosowane są też diety specjalne, jak mleczna, owocowa, ziemniaczana, cukrowa itp
[hasła pokrewne: pizza na wypasie ursus, makaron na szybko z niczego, makaron do rosołu własnej roboty ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: makaron do rosołu własnej roboty makaron na szybko z niczego pizza na wypasie ursus