Udka zapiekane z grzybami
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag leśnych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- 4 udka kurczaka
- 2 marchewki
- szklanka śmietany 22%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- garść czarnych oliwek
- olej
Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i cebulę, oprószamy solą i smażymy 5 minut, często mieszając. Udka płuczemy, suszymy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju. Podsmażone udka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z obraną i pokrojoną w plastry marchewką. Dodajemy przesmażone grzyby z cebulą, mieszamy i zalewamy śmietaną doprawioną solą, pieprzem i papryką. Całość pieczemy 50 minut w temperaturze 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy osączone oliwki.
[więcej w: blachodachówki gontopodobne, dobrzemitu, makaron bez glutenu biedronka ]