Tosty z leśnymi grzybami
Składniki na 4 porcje:
- 20 dag leśnych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól
- masło
- świeży tymianek
- 4 tosty pszenne
- 4 plastry sera żółtego
- pomidor
- cebula
- kapary
Grzyby czyścimy, myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy na sicie i przestudzone kroimy w plasterki. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażamy na maśle, wrzucamy grzyby i doprawiamy do smaku przyprawami oraz kilkoma listkami tymianku. Studzimy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy tosty. Na każdym umieszczamy grzyby, pokrojone w plasterki pomidory oraz obraną i posiekaną cebulę. Posypujemy kaparami i przykrywamy plasterkiem sera żółtego. Zapiekamy 3 minuty w temperaturze 200 st.
[więcej w: makaron na szybko z niczego, pizza po byku, pizza na barskiej ]