Torcik z gruszkami
Składniki na 12 porcji:
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag wiórków kokosowych
- cytryna
- 12,5 dag masła
- jajko
- 2 żółtka
- 4 gruszki
- goździki, laska cynamonu
- 300 ml białego wina
- żelatyna
- 250 ml kremówki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Zagniatamy ciasto z mąki, połowy cukru, cukru waniliowego, wiórków kokosowych, skórki otartej z połowy cytryny, masła oraz jajek. Ciasto schładzamy, rozwałkowujemy na płat i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w formie do ostudzenia. Gruszki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na połówki. Wino gotujemy z 5 łyżkami cukru, laską cynamonu i 4 goździkami. Dodajemy gruszki i gotujemy 10 minut. Następnie wyjmujemy z wina i odcedzamy. 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 200 ml winnej zalewy. Żółtka ubijamy z resztą cukru w kąpieli wodnej. Mieszamy zalewę z żelatyną. Kiedy żelatyna się rozpuści, wyjmujemy krem z kąpieli wodnej, chłodzimy i łączymy z ubitą kremówką. Kremem smarujmy ciasto. Galaretkę szykujemy wg przepisu na opakowaniu. Na kremie układamy gruszki, zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia.
[więcej w: restauracje kielce, restauracje katowice, Restauracja w Olsztynie ]