Tarta z jabłkami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- cynamon
- 150 g cukru do toffi
- cukier
- śmietana 36%
- masło
- 1 żółtko
Cukier do toffi wsypujemy do rondelka i stawiamy na małym ogniu, aby się rozpuścił. Masło kroimy na kawałki i gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wrzucamy pierwszy kawałek. Nie mieszamy! Po chwili wrzucamy kolejny. Nadal nie mieszamy. Następnie wrzucamy resztę masła i zaczynamy mieszać do momentu, aż składniki rozpuszczą się. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy sos trzepaczką. Gotujemy 8 minut. Rondelek zdejmujemy z ognia. Jabłka kroimy na ćwiartki, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Smarujemy go cienko masłem i układamy ciasto francuskie. Na nim kładziemy plasterki jabłka. Posypujemy obficie cukrem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 190 st. 8 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik, tartę posypujemy cynamonem i pieczemy dalej, aż tarta oraz jabłka się zarumienią. Tartę wyjmujemy na talerz i polewamy sosem. [patrz też: pizza z radości, pizza od łysego kraków, pizza u rudika ]