Tarta z brzoskwiniami

Składniki na 10 porcji:

  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • olejek migdałowy
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 10 dag płatków migdałowych

 

Zimne masło siekamy z żółtkami. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy kilka kropli olejku migdałowego. Zagniatamy kruche ciasto i formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Formę to raty wylepiamy schłodzonym ciastem, formując podwyższony rant. Wylewamy ciepły budyń i lekko go rozprowadzamy. Na masie budyniowej rozkładamy połówki brzoskwiń, lekko wciskamy je w masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. i wstawiamy do niego formę z tartą. Temperaturę zmniejszamy do 180 st. i pieczemy tartę 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wysuwamy formę z piekarnika. Brzegi tarty obficie posypujemy płatkami migdałowymi, dopiekamy ciasto. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, a następnie wyjmujemy z formy. Tartę można po wystudzeniu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i zalewy, w której były brzoskwinie.

[podobne: usługi hydrauliczne, domki ogrodowe, okapy kuchenne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)