Tarta z brzoskwiniami
Składniki na 10 porcji:
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 2 szklanki mąki
- sól
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- olejek migdałowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń
- 10 dag płatków migdałowych
Zimne masło siekamy z żółtkami. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy kilka kropli olejku migdałowego. Zagniatamy kruche ciasto i formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Formę to raty wylepiamy schłodzonym ciastem, formując podwyższony rant. Wylewamy ciepły budyń i lekko go rozprowadzamy. Na masie budyniowej rozkładamy połówki brzoskwiń, lekko wciskamy je w masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. i wstawiamy do niego formę z tartą. Temperaturę zmniejszamy do 180 st. i pieczemy tartę 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wysuwamy formę z piekarnika. Brzegi tarty obficie posypujemy płatkami migdałowymi, dopiekamy ciasto. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, a następnie wyjmujemy z formy. Tartę można po wystudzeniu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i zalewy, w której były brzoskwinie.
[podobne: hologramy els, pizza z nowolipek, pizza u dziada ]