Śtaropolski żurek z białą kiełbasą i jajkami

Składniki:

  • 500 ml zakwasu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka grzybów
  • chrzan tarty
  • 500 ml śmietany 18%
  • 8 jaj przepiórczych
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, ziele lubczyku

Zakwas: do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalewamy gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Wlewamy litr letniej wody, dodajemy skórkę razowego chleba i 6 ząbków czosnku. Naczynie przykrywamy ciepłą gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 dni.

W garnku zagotowujemy bulion z boczkiem, kiełbasą, rozgniecionym czosnkiem, zrumienioną cebulą, umytymi i wcześniej namoczonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po 20 minutach wyjmujemy kiełbasę, studzimy i kroimy w plastry. Do żurku wlewamy zakwas, dodajmy 100 g chrzanu i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żurek podajemy z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.

[hasła pokrewne: infekcje intymne, wybielanie zębów Warszawa, Diabetolog kraków ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)