SPALANIE TŁUSZCZÓW

Na cele energetyczne łatwo są obracane kwasy o niskim ciężarze cząsteczkowym, natomiast kwasy o wysokim ciężarze są przeważnie odkładane.
Według Polonowskiego sposób odżywiania ma duży wpływ na skład tłuszczu zapasowego.
Pies odżywiany zwykłym mieszanym pokarmem ma tłuszcz o punkcie topliwości 28-300.
Jeśli podaje mu się mięso i oliwę, po trzech tygodniach punkt ten obniża się, ale jeśli podczas podawania mięsa zastąpimy oliwę tłuszczem baranim, to punkt topliwości podnosi się do około 500.
Jeżeli w wątrobie nie zachodzi przemiana tłuszczów obojętnych w fosfolipidy, to tłuszcz nie może zostać z wątroby usunięty i dochodzi do stłuszczenia tego narządu.
Do powstawania fosfolipidów potrzebny jest kwas fosforowy i związki lipotropowe (cholina, metionina, inozytol).
SPALANIE TŁUSZCZÓW Najbardziej przyjętą teorią spalania tłuszczów jest teoria beta-oksydacji podana przez Knoopa.
Według tej teorii kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu przy węglu beta w stosunku do grupy CO OH.
Grupa w pozycji beta zostaje utleniona na grupę COOH, w ten sposób łańcuch węglowy skraca się i powstaje kwas tłuszczowy zawierający o dwa atomy węgla mniej.
Proces ten powtarza się kilka razy aż do powstania kwasu acetooctowego lub bursztynowego.
Kwas palmitynowy oraz inne kwasy tłuszczowe przechodzą pośrednio w kwas masłowy, a ten utlenia się na kwas betaoksymasłowy, dalej na kwas acetooctowy, który ulega w normalnych warunkach dalszemu spaleniu.
Jak było podane, utlenienie łańcucha kwasu tłuszczowego alifatycznego ma miejsce między drugim a trzecim węglem Iicząc od grupy karboksylowej, czyli według przyjętego przez chemików terminu – na poziomie węgla beta.
Wychodząc z kwasu tłuszczowego o parzystej Ilości atomów węgla drogą beta-oksydacji, tj.
odczepiania dwuwęglowych członów w końcu otrzymujemy kwas ocetooctowy o czterech atomach węgla, który w przypadku wadliwego spalania (brak węglowodanów) ulec może przemianom.
Ketogenesis, czyli wytwarzanie ciał ketonowych, zachodzi w wątrobie.
Źródłem ciał ketonowych są przede wszystkim tłuszcze, a nadto aminokwasy aromatyczne, azalifatycznych te, które po dezarninacji dają parzyste kwasy tłuszczowe.
Ketogeneza przebiega głównie w wątrobie i tylko niewielkie ilości ciał ketonowych mogą powstawać w innych tkankach, jak nerki i mięśnie.
Dawniej myślano, że ciała ketonowe nie mogą być zużyte przez organizm.
Później przekonano się jednak; że mięśnie mogą wyzyskać i zużywać ciała ketonowe, stanowiące ważne źródło energii dla ustroju.
Jako produkty przemiany kwasów tłuszczowych pojawiają się, więc aceton, kwas betaoksymasłowy i acetooctowy
[patrz też: mechanizm zwrotniczy, designerskie wieszaki, badanie emg warszawa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: badanie emg warszawa designerskie wieszaki mechanizm zwrotniczy