Smażone rydze
Składniki na 6 porcji:
- pół kg rydzów
- masło klarowane
- 20 dag szynki pokrojonej na cienkie plasterki
- pęczek koperku
- 200 ml kwaśnej śmietany 22%
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Rydze czyścimy, myjemy, przycinamy ogonki i suszymy papierowym ręcznikiem kuchennym. Ma patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy rydze i smażymy je na złoto. Usmażone rydze wyjmujemy na talerz i posypujemy solą. Na pozostałe po smażeniu grzybów masło wkładamy plasterki szynki i przysmażamy je tak, aby były mocno chrupiące.
Sos: siekamy umyty koperek, wsypujemy go do śmietany, doprawiamy obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Sos podajemy do grzybów z szynką.
[podobne: makaron na szybko z niczego, pizza po byku, pizza na barskiej ]