Słodkie szaszłyki

Składniki na 6 porcji:

  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonych fig
  • 10 dag suszonych daktyli
  • 10 dag kandyzowanych ananasów
  • rum
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • pomarańcza

 

Marynata: wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy 2 łyżki rumu. Alkohol można zastąpić olejkiem o zapachu rumowym.Suszone owoce układamy w miseczce, kropimy marynatą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie owoce nadziewamy na przemian na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków. Układamy na półmisku. W rondelku podgrzewamy śmietankę, wrzucamy połamaną czekoladę i ogrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady. Gorąca czekoladę rozlewamy do 6 małych miseczek. Każdą porcję posypujemy wiórkami kokosowymi, ozdabiamy miętą lub melisą i podajemy do szaszłyków.

[patrz też: drzwi wewnętrzne, biologiczne oczyszczalnie ścieków, cyklinowanie parkietu katowice ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)