Sledzie wedzone w sosie z wina

Śledzie wędzone w sosie z wina . 50 dag śledzi, szklanka białego wytrawnego wina, cebula, jabłko, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka goździków, żółtko, 2 szklanki mleka lub serwatki Śledzie sprawić, oczyścić dokładnie jamę brzuszną, zdjąć skórę, odciąć głowę, skrajać filety, wybrać ości. Filety zalać mlekiem lub serwatką, moczyć ok. 2 godz. Wino zagotować z korzeniami i pokrajaną w piórka cebulą. Odstawić, dodać przetarte pieczone jabłko, wymieszane z żółtkiem. Całość starannie wymieszać. Śledzie wyjąć z serwatki, osączyć i pokrajać na dzwonka. Ułożyć na półmisku, zalać sosem. Powierzchnię sosu posypać drobno posiekaną nacią pietruszki lub rzeżuchy. Podawać z pieczywem. Sałatka z wędzonych śledzi 30 dag śledzi, 3 jaja, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, por, 3 kwaszone ogórki, pół szklanki sosu majonezowego, pół pęczka szczypiorku, sól, cukier Filety zdjęte z wędzonych śledzi pokraja w wąskie paski. Jaja ugotować i drobno posiekać. Obraną cebulę i jabłka opłukać i pokrajać w drobną kostkę, umyty i oczyszczony por pokrajać w piórka, a ogórki – w paski. Wymieszać wszystkie składniki z sosem majonezowym i doprawić do smaku solą i cukrem. Gotową sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym szczypiorkiem. Półmisek udekorować ozdobnie pokrajanymi listkami porów i pomidorami lub czerwoną papryką. Podawać z pieczywem. [więcej w: wyposażenie stajni, cyklofosfamid, styropian spadkowy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: cyklofosfamid styropian spadkowy wyposażenie stajni