Sledzie wedzone w sosie smietanowym
Śledzie wędzone w sosie śmietanowym . 50 dag śledzi, sól, łyżka gęstej śmietany cukier musztardy szklanka ząbek czosnku. Śledzie przekrajać wzdłuż, usunąć wnętrzności, oczyścić dokładnie jamę brzuszna. Odciąć głowę, zdjąć skórę, uważając, piórku, aby nie naruszyć mięsa. Skrajać filety, szklanki mleka lub ser oczyścić z ości. Przygotowane filety zalać watki serwatką lub mlekiem i pozostawić na ok. 2 godz. Musztardę rozetrzeć ze śmietaną, dodać roztarty z solą czosnek i posiekany (ok. 2 łyżki) szczypiorek, wymieszać i przyprawić do smaku solą i cukrem. Wymoczone filety odcedzić, osączyć i pokrajać w poprzek na dzwonka. Ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i udekorować listkami jarmużu. Podawać z pieczywem. Śledzie wędzone w majonezie 50 dag śledzi, 2 szklanki mleka lub maślanki szklanka majonezu. Śledzie sprawić, zdjąć skórę, odciąć głowę, pół pęczka naci pietruszki, cytryna, sól, pieprz, cukie r oczyścić jamę brzuszną, skrajać filety wzdłuż kręgosłupa, oczyścić je z ości i zalać mlekiem lub serwatką na 2 godz. Majonez wymieszać z drobno posiekaną nacią pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymoczone filety odsączyć, pokrajać na dzwonka i ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i zalać sosem. Półmisek udekorować zielonymi listkami pietruszki. [przypisy: makaron na szybko z niczego, blachodachówki gontopodobne, w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron ]