Sledzie w sosie

Śledzie w sosie . 4-5 śledzi, 8 dag oliwy, łyżka masła, łyżka mąki, 1,5 szklanki mleka, łyżeczka musztardy, 2 żółtka, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, 6 średnich śledzi, 2 bułki (kajzerki), szklanka mleka, 3 cebule, 2 jaja, 1,5 szklanki tartej bułki, pieprz, 15 dag oliwy, 4 śledzie, 3 łyżki pasty pomidorowej, szklanka ryżu, łyżka masła, 2 cebule, 2 jaja, 6 łyżek tartej bułki, pieprz, 10 dag oliwy musztardowej (przepis francuski) Przygotowane filety śledziowe opłukać i pokrajać w paski, następnie obrumienić na oliwie. Rozpuścić masło, wymieszać z mąką i lekko zrumienić na złoty kolor. Połączyć zasmażkę z mlekiem, zagotować, odstawić, wymieszać z żółtkami i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać wyłożone na salaterkę śledzie, można posypać posiekanym szczypiorkiem podawać z frytkami i zieloną sałatą przyprawioną oliwą. Przygotowane filety śledziowe opłukać i zemleć w maszynce raze m z namoczonymi w mleku i odciśniętymi kajzerkami. Masę wymieszać z jajami, drobno posiekaną i zrumienioną na oliwie –cebulą oraz połową tartej bułki. Przyprawić pieprzem do smaku. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, otaczać w bułce i smażyć na oliwie. Kotlety podawać ułożone na półmisku i obłożone ziemniakami z wody lub puree, surówką z kapusty kwaszonej lub czerwonej. Półmisek można udekorować listkami sałaty. [patrz też: metamina, blachodachówki gontopodobne, designerskie wieszaki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówki gontopodobne designerskie wieszaki metamina