Sledzie swieze w zalewie
Śledzie świeże w zalewie . Śledzie usmażyć jak w przepisie Śledzie smażone, pozostawić do ostygnięcia. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać, zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować. Gdy będą prawie miękkie, odcedzić, zalać octem, dodać pokrajaną cebulę, posiekany czosnek i przyprawy, zagotować, dodać posiekane grzyby, wymieszać, przyprawić do smaku solą i szczyptą cukru do smaku. Gotową zalewą zalać przygotowane śledzie. Pozostawić w zimnej spiżarce lub lodówce. Podawać jako przystawkę z pieczywem. 50 dag śledzi, 2 cytryny, 2 cebule, 3 łyżki oliwy, sól, cukier 50 dag śledzi, 2 cebule, 3 łyżki oliwy lub oleju sojowego, pół pęczka szczypiorku, cukier, cytryna, sól Potrawy ze śledzi wędzonych [więcej w: blachodachówki gontopodobne, pizza po zbóju, pizza u dziada ]