Sledzie swieze duszone
Śledzie świeże duszone . Oczyszczone śledzie umyć, odciąć głowy, ogony i płetwy. Każdego śledzia przekrajać w poprzek na pół. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w piórka. Boczek pokrajać w cienkie plasterki i stopić na wolnym ogniu na patelni razem z drobno posiekanym czosnkiem. Śledzie układać w rondlu na przemian z pokrajaną cebulą, oprószając każdą warstwę solą, pieprzem i czombrem. Zalać stopionym boczkiem, udusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Wyłożyć na salaterkę, można posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z kluskami i sałatką z buraków. Śledzie świeże duszone w pomidorach Umyte śledzie oskrobać z łusek, wypatroszyć, odciąć głowy, skrajać filety, odciąć płetwy i ogon, wyjąć kręgosłup. Filety pokrajać w kawałki, obłożyć drobno posiekaną cebulą. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek, pokrajać w plastry. Układać na przemian w rondlu kawałki śledzia z cebulą i pomidory, oprószyć s olą i sproszkowaną papryką lub pieprzem. Dodać smalec. Udusić pod przykryciem do miękkości. Podawać na salaterce z ziemniakami z wody i zieloną sałatą, można posypać drobno posiekaną nacią pietruszki. [podobne: pizza z radości, pizza u rudika, pizza od łysego kraków ]