Sledzie smazone na zimno

Śledzie smażone na zimno . Śledzie umyć, wymoczyć, sprawie, zdjąć skórę, skrajać filety, opłukać. Filety pokrajać na dzwonka, otoczyć dokładnie. W mące, obrumienić na oliwie, ostudzić. Warzywa umyć, obrać, pokrajać w paski i udusić na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i liścia laurowego. Obraną cebulę i jabłko opłukać, pokrajać w paski skrapiając sokiem z cytryny i wymieszać z uduszonymi warzywami. Przyprawić do smaku, dodać pozostałą oliwę, wymieszać. Usmażone śledzie ułożyć w słoju, przekładając przygotowanymi jarzynami. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Podawać na półmisku posypane szczypiorkiem. Półmisek można udekorować zielonymi liśćmi sałaty lub jarmużu, pomidorami lub ozdobnie pokrajaną marchewką. Śledzie smażone na gorąco Śledzie opłukać, wymoczyć przez 10-24 godzin, wypatroszyć, zdjąć skórę, skrajać filety oddzielając ości, opłukać. Otoczyć w mące, usmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dod ając masła. Ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami z wody, posypać posiekaną nacią pietruszki. Półmisek udekorować listkami jarmużu lub pietruszki. Podawać jako danie obiadowe lub na kolację, z surówką z kwaszonej kapusty. [przypisy: przepisy na nalewki, emg warszawa, restauracja katowice ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)