Sledzie smazone na zimno
Śledzie smażone na zimno . Śledzie umyć, wymoczyć, sprawie, zdjąć skórę, skrajać filety, opłukać. Filety pokrajać na dzwonka, otoczyć dokładnie. W mące, obrumienić na oliwie, ostudzić. Warzywa umyć, obrać, pokrajać w paski i udusić na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i liścia laurowego. Obraną cebulę i jabłko opłukać, pokrajać w paski skrapiając sokiem z cytryny i wymieszać z uduszonymi warzywami. Przyprawić do smaku, dodać pozostałą oliwę, wymieszać. Usmażone śledzie ułożyć w słoju, przekładając przygotowanymi jarzynami. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Podawać na półmisku posypane szczypiorkiem. Półmisek można udekorować zielonymi liśćmi sałaty lub jarmużu, pomidorami lub ozdobnie pokrajaną marchewką. Śledzie smażone na gorąco Śledzie opłukać, wymoczyć przez 10-24 godzin, wypatroszyć, zdjąć skórę, skrajać filety oddzielając ości, opłukać. Otoczyć w mące, usmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dod ając masła. Ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami z wody, posypać posiekaną nacią pietruszki. Półmisek udekorować listkami jarmużu lub pietruszki. Podawać jako danie obiadowe lub na kolację, z surówką z kwaszonej kapusty. [przypisy: dobrzemitu, w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, pizza u rudika ]