Sledzie po siedmiogrodzku

Śledzie po siedmiogrodzku . Śledzie dobrze wymoczyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Oczyścić, oddzielić filety od ości, pokrajać w paseczki. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, po czym pokrajać w grubą kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Paprykę sparzyć, ściągnąć skórę usunąć gniazda nasienne, pokrajać w słomkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę, chwilę podsmażyć na małym ogniu uważając, aby warzywa nie zrumieniły się. Skropić lekko wodą, chwilę podusić, po czym dołożyć śledzie i ziemniaki. Ostrożnie wymieszać, dodać przyprawy, przykryć rondel i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Śledzie duszone w śmietanie 4-5 śledzi, 4 cebule, Przygotowane filety śledziowe opłukać pieprz, czomber, ząbek i pokrajać na połówki. Obraną cebulę czosnku, szklanka śmietany, nać pietruszki, opłukać, pokrajać w piórka. Ułożyć szczypiorek W rondlu połówki śledzia, przesypując cebulą . Oprószyć pieprzem i sproszkowanym czombrem, dodać posiekany czosnek. Zalać śmietaną i dusić pod przykryciem (po upływie 10 min. będą gotowe). Wyłożyć na salaterkę, posypać posiekanym szczypiorkiem wymieszanym z nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody i z surówką z porów. [podobne: restauracja puławy, Restauracja w Olsztynie, restauracja polska warszawa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)