Sledzie a la Stroganow

Śledzie a la Stroganow . 5-6 śledzi, 4 łyżki tartej bułki, 4 cebule, 15 dag oliwy lub oleju, pieprz, goździki, czomber, jałowiec, śledzie, 2/3 szklanki mleka, 20 dag manny, 25 dag porów, jajo, łyżeczka masła, pół łyżki śmietany, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Śledzie dokładnie wymoczyć, oczyścić oddzielić filety od ości, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i pozostawić na 10 min. Następnie otoczyć w mące i szybko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plastry. Cebule obrać i opłukać, jedną pokrajać w plastry, a pozostałe – drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i winem. W ogniotrwałej formie ułożyć śledzie, następnie warstwę ziemniaków, a z wierzchu – cebulę pokrajaną w plastry. Polać potrawę jogurtem i posypać utartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika. Po zapieczeniu podawać w tym samym naczyniu z ostrą surówką lub sosem ketchu p. Śledzie można także zapiec w prodiżu. [przypisy: blachodachówki gontopodobne, obróbka strumieniowo ścierna, meble pracowniczne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówki gontopodobne meble pracowniczne obróbka strumieniowo ścierna