Sałtaka z pieczoną wołowiną

Składniki dla 4 osób:

  • wersja mięsna: 20 dag cienko pokrojonej w plastry pieczonej wołowiny
  • wersja wegetariańska: plasterki sera żółtego
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • 4 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • olej
  • 1 cytryna

Ogórek sparz wrzątkiem, nie obieraj. Dymkę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Zieloną część posiekaj w cieniutkie krążki, a białe w kosteczkę. Pomidory umyj, jeśli chcesz możesz obrać je ze skórki. W tym celu pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem i zalej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Miąższ pokrój w ósemki. Kukurydzę odlej z zalewy, przelej zimną wodą i osącz. Wszystkie warzywa wymieszaj w salaterce.

Sos: pół szklanki oleju dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę, ułóż dekoracyjnie plasterki wołowiny.

*** Sałatkę możesz również podać z domowym majonezem. Przepis: 1 surowe żółtko zmiksuj z łyżeczką musztardy, szczyptą soli oraz 1/4 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny. Dalej ucierając powoli dodawaj olej rzepakowy (3/4 szklanki).

[hasła pokrewne: hydraulika przemysłowa, baterie umywalkowe, biologiczne oczyszczalnie ścieków ]

 

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)