Sałatka szpinakowo-owocowa

Składniki dla 6 osób:

  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 1 cebula (najlepiej cukrowa)
  • 2 marchewki
  • 4 morele lub brzoskwinie
  • 3 ząbki czosnku
  • olej, ocet winny
  • cukier, sól, pieprz
  • orzeszki ziemne

Szpinak umyj, osusz w wirówce lub na kuchennym ręczniku papierowym i oderwij lub odetnij dłuższe ogonki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Jeśli używasz zwykłej cebuli, przelej ją na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Straci dzięki temu swój ostry smak. Marchewki obierz, umyj i pokrój w słupki. Możesz je obsmażyć w miodzie, dzięki temu sałatka nabierze wykwintnego smaku. Brzoskwinie lub morele sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Wypestkuj i pokrój w dużą kostkę.

Sos: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Utrzyj w miseczce z solą. Następnie połącz z 4 łyżkami oleju i 2 łyżkami octu winnego. Dopraw do smaku cukrem i pieprzem.

Szpinak, cebulę, marchew i owoc połącz w salaterce, polej sosem, delikatnie wymieszaj. Posyp uprażonymi na tłuszczu orzeszkami.

*** Ze szpinaku możesz przygotować wyśmienite domowe pesto. Opłukane liście szpinaku, wyłuskane migdały i orzechy włoskie oraz odrobinę czosnku, oliwy i parmezanu posiekaj w malakserze. Takie pesto możesz zamrażać.

[hasła pokrewne: hydraulika przemysłowa, baterie umywalkowe, biologiczne oczyszczalnie ścieków ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)