Sałatka rybna na ryżu

Składniki dla 6 osób:

  • 0,5 kg ryżu długoziarnistego
  • 40 dag filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, panga)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: curry, sól, pieprz
  • cytryna
  • szczypiorek

 

Ryż należy przepłukać na sicie, zalać 4 szklankami wody i ugotować na sypko z dodatkiem soli oraz 2 łyżeczek curry. Po ugotowaniu, ryż należy zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Filety rybne należy umyć, osączyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku lub udusić na patelni z dodatkiem wody. Po ugotowaniu lub uduszeniu filety należy osączyć. Pomidory należy umyć i pokroić w kostkę, wcześniej można je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Cebulę należy obrać i posiekać, obrany czosnek należy przecisnąć przez praskę. Zimny ryż przemieszać z rybą i warzywami, wszystko doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, skropić oliwą, wymieszać. Sałatkę podaje się udekorowaną szczypiorkiem.

[więcej w: Hydraulika siłowa, usługi remontowo budowlane, Budowa domu ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)