Sałatka rybna na ryżu
Składniki dla 6 osób:
- 0,5 kg ryżu długoziarnistego
- 40 dag filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, panga)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- przyprawy: curry, sól, pieprz
- cytryna
- szczypiorek
Ryż należy przepłukać na sicie, zalać 4 szklankami wody i ugotować na sypko z dodatkiem soli oraz 2 łyżeczek curry. Po ugotowaniu, ryż należy zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Filety rybne należy umyć, osączyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku lub udusić na patelni z dodatkiem wody. Po ugotowaniu lub uduszeniu filety należy osączyć. Pomidory należy umyć i pokroić w kostkę, wcześniej można je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Cebulę należy obrać i posiekać, obrany czosnek należy przecisnąć przez praskę. Zimny ryż przemieszać z rybą i warzywami, wszystko doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, skropić oliwą, wymieszać. Sałatkę podaje się udekorowaną szczypiorkiem.
[więcej w: blachodachówki gontopodobne, dobrzemitu, makaron bez glutenu biedronka ]