ROLA WITAMIN W PRZEMIANIE MATERII

Na zaburzenia przemiany wodnej bardzo wrażliwe są zwłaszcza dzieci.
ROLA WITAMIN W PRZEMIANIE MATERII W organizmie zwierzęcym stale odbywają się liczne przemiany chemiczne.
Związki pokarmowe są rozbijane do składników prostszych, wchłaniane i przekazywane do narządów wewnętrznych, gdzie odbywa się ich dalsza przeróbka.
Te rozliczne procesy syntezy i rozkładu odbywają się przy udziale czynników regulujących przebieg przemiany materii.
Czynnikami tymi są zaczyny.
Zaczyny są białkami.
Składają się one z części białkowej i współdziałającego z nią niebiałkowego koenzymu.
W skład niebiałkowej części enzymów wchodzą rozmaite witaminy.
Jeśli witaminy są dostarczane w niedostatecznej ilości, cierpi przede wszystkim układ enzymatyczny ustroju, co musi doprowadzić do głębokich zaburzeń przemiany materii.
Niedobór białek prowadzi do uszkodzenia układu fermentów, wszystkie fermenty są białkami i to białkami podlegającymi szybkiej przemianie.
W razie braku białka witaminy nie mogą wykazać swej kofermentacyjnej czynności.
W ten sposób w przypadkach braku białka może dochodzić do obrazu hipowitaminozy, choć ilość witamin w pokarmie jest dostateczna.
Witaminy polepszają również wyzyskanie białka, kwas nikotynowy polepsza wyzyskanie białka nie tylko kukurydzy, ale i żyta, owsa, prosa.
Jak wykazały badania radzieckiego witaminologa Bukina (Biochimia 1/1950), im mniej pełnowartościowe jest białko, tym więcej trzeba podać kwasu nikotynowego, aby organizm wyzyskał to białko.
Rozważając wpływ witamin na przemianę materii należy też pamiętać o związkach zachodzących między witaminami i hormonami.
Witamina A jest antagonistą tyroksyny, podobnie działa też witamina C, natomiast witamina D wzmaga działanie tyroksyny.
Grupa witamin B zależy od kory nadnercza: witamina B1, B2, niacyna stają się nieczynne, jeśli działanie kory nadnercza jest nie dostateczne.
Kora nadnerczy jest niezbędna do- fosforylacji witamin zespołu B i przeistoczenia ich w postacie czynne biologicznie.
Witamina A i C potęgują działanie prolanu, witamina C pobudza działanie adrenaliny, witamina Bi zwiększa działanie insuliny, witamina E działa synergicznie z hormonami przedniej części przysadki i gruczołami płciowymi.
Witaminy wchodząc w skład koenzymów regulują wiele etapów pośredniej przemiany związków pokarmowych.
Witamina B1 w połączeniu z fosforem tworzy dwufosfotiaminę, koenzym dekarboksylazy kwasu pirogronowego bierze, więc ważny udział w przemianie węglowodanów.
Według Titajewa witamina B1 hamuje działanie niektórych zaczynów utleniających, jak katalazy, peroksydazy, askorbinazy
[więcej w: wzorcowanie przyrządów pomiarowych, podesty magazynowe, Fordanserki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Fordanserki podesty magazynowe wzorcowanie przyrządów pomiarowych