Risotto z bukietem warzyw

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 300 g ryżu Arborio lub Carnaroli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • śmietana 22%
  • 30 g masła
  • tarty żółty ser
  • tymianek
  • oliwa

Papryki pieczemy w całości, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Na patelni na oliwie smażymy warzywa. Obraną i drobno pokrojoną cebulę szklimy w garnku na maśle, wrzucamy ryż i mieszamy. Po 3 minutach wlewamy wino. Kiedy ryż wchłonie wino wlewamy chochlę bulionu. W miarę jak ryż będzie wchłaniał wywar, stopniowo dolewamy bulion, caly czas mieszając. Gdy ryż jest jeszcze twardy, zdejmujemy garnek z ognia. Mieszamy i dodajmy połowę masła, ser, łyżeczkę tymianku oraz śmietanę. Odstawiamy na 5 minut. W misce układamy warstwę papryki, ryżu, cukinii, ryżu, bakłażana i ryżu. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy tymiankiem. [podobne: podpaski czy tampony, logopeda Poznań, tampony na noc ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)