Raki

Raki . Wskazówki ogólne Raki są uważane na Zachodzie za jeden najwykwintniejszych przysmaków, o który coraz trudniej. Ponieważ rak może żyć tylko w wodzie nieskażonej ściekami przemysłowymi, wzrastająca ilość ośrodków przemysłowych powoduje jego zanikanie. W naszym kraju rak jeszcze się utrzymuje. Istnieje kilka odmian raków, z których w Polsce znana jest tylko jedna. Raki łowi się zwykle w okresie od maja do sierpnia. Są wówczas najsmaczniejsze. Kupując raki należy wybierać sztuki żywe w ciemnej, prawie czarnej skorupce skorupka zielonkawa jest dowodem gorszej jakości raka, o mięsie chudym i mniej smacznym. Raki kupuje się zwykle na sztuki, rzadziej na wagę. Przechowywać je można w pokrzywach, w zimnym pomieszczeniu, najwyżej 2-3 dni. Ale najlepiej przyrządzać je bezpośrednio po zakupieniu. Przed gotowaniem należy raki dokładnie wyszorować szczotką, a następnie wypłukać w bieżącej wodzie. Umyte żywe raki wrzuca się do wrzącej, osol onej wody z dodatkiem dużej ilości gałązek zielonego kopru i naci pietruszki. Można również gotować je w wywarze z warzyw. Natychmiast po wrzuceniu do wrzątku skorupy raków nabierają intensywnie czerwonej barwy. Należy je gotować ok. 15 min. w przykrytym naczyniu. Po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmuje się części jadalne ze skorupek, co jest bardzo pracochłonne. Wykorzystuje się mięso z kleszczy i tzw. szyjki. Po oddzieleniu skorupki okrywającej usuwa się z szyjki przechodzącą przez środek ciemną kiszeczkę, uważając, żeby nie pękła. Ze skorupek usuwa się wnętrzności. Oczyszczone skorupki po dokładnym umyciu nadają się do nadziewania. Mięso z kleszczy i szyjek wykorzystuje się do przyrządzania potrawek, sałatek i innych potraw. Przepisy [patrz też: Kuchnia Polska, barista, restauracja olsztyn ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: barista Kuchnia Polska restauracja olsztyn