Raki z wody

Raki z wody . Raki wyszorować, trzymając ręką za korpus, zwracając uwagę na najbardziej zabrudzony spód raka w miejscu osadzenia nóżek. Następnie należy raki wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę lub pod strumieniem wody bieżącej. Zagotować wodę z dodatkiem umytego kopru, pietruszki i soli. Do wrzątku wrzucić żywe raki i gotować pod przykryciem 10-15 min. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Ułożyć na półmisku, udekorować zielonymi listkami pietruszki lub sałaty. Podawać jako przystawkę. Raki w majonezie 30-40 raków, 3/4 szklanki majonezu, pół pęczka kopru 15-20 raków, 1,5 pęczka kopru, pęczek naci pietruszki, 1,5 szklanki zielonego groszku, jabłko, seler, 3/4 szklanki sosu majonezowego, cytryna, sól, cukier 20 raków, 5 jaj, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, 2 łyżki posiekanego kopru, 3/4 szklanki sosu majonezowego, sól 20 raków, 2 duże selery, pół pęczka naci pietruszki, cytryna, 5 łyżek oliwy, sól, cukier, zielona sałat a Obrane szyjki i kleszcze z ugotowanych raków ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą, lekko je spiętrzając. Polać równomiernie sosem majonezowym. Posypać posiekanym koprem. Półmisek można udekorować cząstkami pomidorów i jaj ugotowanych na twardo. Podawać na przystawkę z pieczywem. [więcej w: obróbka strumieniowo ścierna, wzorcowanie przyrządów pomiarowych, pokrowce antyroztoczowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: obróbka strumieniowo ścierna pokrowce antyroztoczowe wzorcowanie przyrządów pomiarowych