PRZEMIANA WODNA

Przy rozpadzie dwucukru na dwie cząsteczki cukru prostego zostaje zużyta cząsteczka wody.
Natomiast przy zjawiskach syntezy tworzą się cząsteczki wody.
Połączenie dwóch aminokwasów w dwupeptyd dostarcza jednej cząsteczki wody.
Pierwszy aminokwas traci wodór z grupy NH2, drugi – grupę wodorotlenową z grupy CO OH.
Rozpad polipeptydów i dezaminacja aminokwasów powoduje zużycie wody.
Podczas odkładania się glikogenu w tkankach następuje znaczne zatrzymanie wody: 1 g glikogenu wiąże 4 ml wody.
W pośredniej przemianie lipoidów woda zostaje zużyta w czasie procesów hydrolizy, natomiast- przy procesach syntezy tych związków następuje zatrzymanie wody w tkankach.
W pośredniej przemianie puryn woda zostaje zużyta przy rozpadzie i zatrzymana w procesach syntezy.
Duże znaczenie dla przemiany wody maj ą związki mineralne.
Jon sodowy zwiększa zatrzymanie wody w tkankach, jony potasu i wapnią zdolność tę zmniejszają.
Zakwaszenie ustroju i zwiększenie zawartości jonów H w tkance łącznej powoduje usunięcie z niej wody.
Woda w organizmie naszym znajduje się w ciągłym ruchu (poza pewną ilością wody ściśle związanej ze strukturą cząsteczek protoplazmy).
Wodę otrzymujemy w postaci pokarmów płynnych, stałych (np.
owoce, jarzyny), powstaje ona też w czasie procesów spalania w organizmie (białka, tłuszcze, węglowodany).
Woda dostarczona z zewnątrz dostaje się do krwi i chłonki, bierze udział w przemianach ustrojowych i zostaje wydalona do środowiska zewnętrznego drogą nerek, płuc, skóry i przewodu pokarmowego.
Stosunek między wodą wprowadzoną do organizmu i wydaloną nazywamy bilansem wodnym.
Bilans ten normalnie jest zrównoważony: ustrój traci wody mniej więcej tyle, ile jej pobiera.
Bilans dodatni stwierdzamy w okresie wzrostu organizmu w czasie odbudowy tkanek, a także w stanach chorobowych, którym towarzyszy tworzenie się obrzęków i przesięków.
Bilans ujemny stwierdza się w uporczywych wymiotach, biegunce, potach, w wielomoczu, na tle cukrzycy, moczówki prostej, chorób nerek, a, także w chorobie Addisona na tle niemożności wiązania wody w tkankach.
Na przemianę wodną organizmu wywiera wpływ wiele czynników.
Przemiana wodna jest ściśle związana z przemianą węglowodanów, tłuszczów, białek i związków mineralnych.
Przemiana ta zależy również od układu nerwowego i ściśle współpracujących z nim gruczołów wydzielania wewnętrznego.
Duże znaczenie przypisujemy też działaniu wątroby, śledziony oraz układu siateczkowe-śródbłonkowego.
Prawidłowa gospodarka wodna ma dla organizmu ludzkiego niezmiernie ważne znaczenie.
Jeżeli zaburzenia te nie zostają wyrównane w odpowiednim czasie, to dochodzi do zmian nieodwracalnych i śmierci organizmu
[patrz też: obsługa barmańska, zbiorniki przeciwpożarowe, przepisy na nalewki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: obsługa barmańska przepisy na nalewki zbiorniki przeciwpożarowe