Pracownicy tego działu badają skład chemiczny artykułów pokarmowych

Pracownicy tego działu badają skład chemiczny artykułów pokarmowych, zatrucia pokarmowe spowodowane przez pałeczki z grupy Salmonella.
Opracowano zagadnienia toksycznej pokarmowej alergii i tzw.
“choroby urowskiej”, zatrucie orzechami buku, wyjaśniono bliżej rolę gronkowców w zatruciach pokarmowych.
Tu opracowane zostało ustawodawstwo w zakresie higieny pokarmowej, instrukcje i podręczniki o przechowywaniu i przygotowaniu środków spożywczych.
Instytut Żywienia brał wreszcie udział w kształceniu kadr lekarzy-dietetyków.
Pierwsze kursy dla lekarzy, sióstr dietetyczek i kucharzy zostały utworzone w Moskwie w r.
1922 przy Uzdrowiskowej Klinice Oddziału Miejscowości Leczniczych.
W r.
1924 stworzono specjalny kurs dla docentów gastroenterologii i dietoterapii przy wydziale medycznym Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego.
Na szeroką skalę zaczęto jednak kształcić w ZSRR lekarzy-dietetyków od r.
1932, kiedy przy Centralnym Instytucie.
Doskonalenia Lekarzy w Moskwie stworzono katedrę leczniczego żywienia.
Bazą kliniczną, gdzie nabierają doświadczenia lekarze-dietetycy, jest Klinika Leczniczego Żywienia w Centralnym Instytucie Odżywiania.
Te niezwykle szeroko zakrojone gruntowne badania kolektywu uczonych w Moskiewskim Instytucie Odżywiania i jego filiach stworzyły podstawę pod rozwój radzieckiej chemii fizjologicznej, witaminologii i higieny pokarmowej i przyczyniły się do rozkwitu racjonalnego, opartego na ścisłych danych naukowych, leczenia dietetycznego.
Czerpiąc z wzorów radzieckich w naszych warunkach musimy przeprowadzić badania, nad jakością rodzimych surowców pokarmowych, opracować zagadnienia żywienia zbiorowego, polepszać ciągle wartość odżywczą środków spożywczych.
Niezbędne jest też kształcenie i dokształcanie lekarzy w zakresie dietetyki i higieny pokarmowej.
PRODUKTY SPOŻYWCZE Produkty spożywcze ze względu na źródło pochodzenia możemy podzielić na następujące: 1.
Produkty pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, jaja, mięso i ryby).
2.
Produkty pochodzenia roślinnego (jarzyny, owoce, tłuszcze roślinne, herbata, kawa, kakao, rozmaite przyprawy korzenne, alkohol).
3.
Ze świata mineralnego (sól kuchenna).
Produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają nam głównie białka i tłuszczu, pokarmy roślinne – węglowodanów, soli mineralnych i witamin.
Białko i tłuszcze są zawarte w roślinach w niewielkich ilościach, ponadto białko roślinne nie jest pełnowartościowe, a strawność jego jest mniejsza.
Rozdział 1 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO 1.
MLEKO Mleko jest białożółtawym płynem o słodkawym smaku i charakterystycznym zapachu
[hasła pokrewne: zbiorniki przeciwpożarowe, restauracja puławy, Restauracja w Olsztynie ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja puławy Restauracja w Olsztynie zbiorniki przeciwpożarowe