Pracownicy Instytutu ustalili normy zapotrzebowania kalorycznego w rozmaitych zawodach

W organizowaniu Instytutu wzięli udział wybitni uczeni radzieccy z prof.
: Mołczanową, Szatiornikowem, Zbarskim, Wilenskim, Pewznerem i Budagjanem na czele.
Niedawno Instytut Odżywiania w Moskwie obchodził dwudziestolecie swego istnienia (1930-1950).
Przez okres ten dokonano ogromnej pracy badawczej, która wniosła wiele cennych zdobyczy do nauki o odżywianiu człowieka zdrowego i chorego.
Dużo uwagi poświęcono zagadnieniom żywienia społecznego, żywienia rozmaitych grup zawodowych.
Opracowano wpływ przeróbki kulinarnej na wartość odżywczą pokarmów, (prof.
Łobanow), organizację żywienia społecznego w dużych zakładach przemysłowych (prof.
Wilenski), zagadnienia higieny w przedsiębiorstwach żywienia zbiorowego i przemyśle żywnościowym (prof.
Budagjan).
Pracownicy Instytutu ustalili normy zapotrzebowania kalorycznego w rozmaitych zawodach, obliczono zapotrzebowanie energetyczne dla dzieci oraz uczniów szkół rzemieślniczych.
Wykonano liczne badania nad przemianą materii u robotników pracujących w wysokiej temperaturze (hutnicy, górnicy), u lotników odbywających loty, wysokościowe, w miejscowościach wysokogórskich i rozmaitych okolicach rozległego terenu ZSRR.
Klinika Instytutu badała zagadnienia odżywiania leczniczego w rozmaitych chorobach, jak choroba wrzodowa, nadciśnieniowa, reumatyczna, w cukrzycy.
Klinicyści Kliniki współpracując z fizjologami i patologami ustalili, że określone sposoby odżywiania wpływają na mechanizmy regulacji nerwowo- humoralnej, na stopień odporności i rozwój uczulenia.
Razienkow sformułował tę sprawę następująco: W jakościowo urozmaiconym pokarmie posiadamy potężny czynnik za pomocą, którego możemy zmieniać czynność i odżywianie tkanek, narządów, układów i organizmu w całości w kierunku wzmożenia ich czynności lub osłabienia (cyt.
według Pewznera).
Na olbrzymim materiale klinik i poliklinik wykazano, że można podnieść skuteczność leczenia wewnętrznego i chirurgicznego za pomocą odpowiedniego żywienia leczniczego, że żywienie lecznicze stanowi częstokroć samodzielny i wystarczający środek leczniczy.
Kolektyw Kliniki wspólnie ze znakomitym patologiem Tałałajewem ustalił, że nadmiar węglowodanów w pożywieniu wzmaga uczulenie organizmu.
Cenne są tu zwłaszcza prace fizjopatologa Alperna o wpływie węglowodanów na odczyny hiperergiczne w organizmie.
Spostrzeżenia te stały się podstawą do leczenia dietetycznego choroby reumatycznej.
W klinice Centralnego Instytutu Odżywiania jeszcze w roku 1930 ustalono, że w chorobach miąższu wątrobowego konieczne jest podawanie pełnowartościowego białka.
Dopiero w 1941 ukazały się inne prace (Pbsta i Pateka) potwierdzające słuszność badań i zapatrywań uczonych moskiewskich
[więcej w: makaron bez jajek lubella, makaron na szybko z niczego, pizza na barskiej ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: makaron bez jajek lubella makaron na szybko z niczego pizza na barskiej