Potrawy ze sledzi swiezych
Potrawy ze śledzi świeżych . Śledzie świeże gotowane Śledzie opłukać, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć głowy, płetwy i ogony, dokładnie umyć. Przygotowane śledzie obłożyć pokrajaną w plastry cebulą i oprószyć lekko pieprzem naturalnym lub ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Umyte warzywa obrać, opłukać, pokrajać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar. Do wrzącego wywaru włożyć przygotowane śledzie wraz z cebulą, dodać liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15 min. Ugotowane śledzie wyłożyć na półmisek, obłożyć jarzynami z wywaru i ziemniak mi z wody, polać stopionym masłem. Półmisek udekorować zielonymi listkami jarmużu. Podawać z surówkami lub sałatkami. [hasła pokrewne: pizza od łysego, pizza po byku, pizza na wypasie ]