Pora na pora
Składniki:
- 1 kg pora
- 1 duży ziemniak
- 500 g drobno mielonego twarogu
- 1 cebula
- oliwa
- masło
- sól, pieprz
- żelatyna
- 100 ml śmietanki 30%
- 250 ml śmietanki 18%
- 200 g sera pleśniowego rokpol
Do garnka wlewamy śmietankę 18% i zagotowujemy. Wrzucamy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Pora i ziemniaka gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Ok. 1/3 pora pozostawiamy nierozdrobnioną, pozostałą część po ostudzeniu dokładnie rozdrabniamy. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle. Wszystko mieszamy, dodajemy twaróg, oliwę, śmietankę 30% z 3 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie oraz solą i pieprzem. W misce umieszczamy resztę pora, wkładamy ser ze śmietaną i wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu polewamy sosem serowym. [podobne: śledzie w zalewie octowej siostry anieli, pizza z nowolipek, pizza u dziada ]