Podczas ubijania masła otoczki te są niszczone, niszczy je też i wysoka ciepłota

Ostatecznie, więc jedna cząsteczka laktozy daje 4 cząsteczki kwasu mlekowego, podwyższa to kwaśność mleka i powoduje jego ścinanie się.
Tłuszcz mleka składa się głównie z trój glicerydów kwasu oleinowego, palmitynowego i mirystynowego.
Ogółem znaleziono w maśle 10 kwasów tłuszczowych.
Kwas masłowy, kapronowy, kaprylowy i kaprynowy znajdują się w maśle w większej ilości niż w innych tłuszczach zwierzęcych i roślinnych.
Tłuszcz występuje w mleku pod postacią emulsji składającej się z kuleczek wielkości od 1,0-22 mikronów.
Wielkość kuleczek zależy od rasy krów, sposobu ich żywienia i okresu laktacji.
Kuleczki tłuszczu są chronione przez otoczki złożone z białka.
Otoczki te mają duże napięcie powierzchniowe, toteż utrudniają zbijanie się kuleczek tłuszczowych w większe skupienia.
Podczas ubijania masła otoczki te są niszczone, niszczy je też i wysoka ciepłota.
W skład tłuszczu mleka wchodzi też w niewielkiej ilości lecytyna i cholesterol.
W tłuszczu mleka zawarte są też lipochromy nadające mu swoiste zabarwienie.
Z soli mineralnych znajdujemy w mleku: wapń, fosfor, magnez, sód, chlor, potas, siarkę, żelazo, jod.
Sole mineralne stanowią około 0,7 % mleka.
Odsetek poszczególnych składników jest następujący (w przybliżeniu): Wapń 0,120 % Sód 0,051 % Magnez 0,012 % Chlor 0,106 % Potas 0,143 % Fosfor 0,093 % Siarka 0,034 % Żelazo 0,00024 % Więcej niż 50 % wszystkich soli mineralnych zawartych w mleku stanowią sole wapnia i fosforu (ortofosforan 2- i 3-wapniowy, cytrynian wapnia, wapń związany z kazeiną, fosforan 1- i 2-potasowy, fosforan dwumagnezowy).
Najważniejszym z pierwiastków mineralnych zawartych w mleku jest wapń.
Jest on koniecznie potrzebny, zwłaszcza dla rosnących dzieci.
W zwykłej diecie bezmlecznej często dochodzi do braku wapnia w pożywieniu.
Zawartość wapnia w mleku kobiecym wynosi 0,02 %, białka 1,6 %; w mleku klaczy – wapnia 0,09 %, białka 2,0 %; w mleku krowy – wapnia 0,12 %, białka 3,5 %; w mleku kozy – wapnia 0,14 %, białka 2,1 %; w mleku owcy i świni zawartość wapnia wynosi 0,18 %, a białka 4,9 % i 5,2 %; mleko suki zawiera 0,32 % wapnia i 7,4 % białka; mleko królicy ma aż 0,65 % wapnia i 14,4 % białka (A.
T.
Shohl, Mineral metabclisłn, 1939).
Z powyższych danych wynika, że im szybciej zwierzę rośnie, tym mleko jego zawiera więcej wapnia i białka.
Człowiek podwaja swą wagę po 180 dniach, królik już po sześciu.
Mleko jest stosunkowo ubogie w żelazo i należy pamiętać o tym, że odżywianie małych dzieci przez dłuższy czas wyłącznie mlekiem może doprowadzić do rozwoju niedokrwistości
[hasła pokrewne: emg warszawa, Pizza Kielce, przepisy na nalewki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: emg warszawa Pizza Kielce przepisy na nalewki