Pizza z koźlarzami

Składniki na 6 porcji:

  • 3 szklanki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • 5 dag drożdży
  • oliwa
  • 20 dag koźlaków
  • masło
  • koncentrat pomidorowy
  • świeży tymianek
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • pół żółtej papryki
  • listki ziół

 

Mąkę przesiewamy do miski. Pokruszone drożdże zalewamy połową szklanki letniej wody i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie łączymy je z mąką, 3 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką cukru i szczyptą soli. Ciasto zagniatamy i odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w plastry. Przesmażamy na 2 łyżkach masła, solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i siekamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek i układamy na blasze. Smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy tymiankiem, posypujemy cebulą. Pomidory i cukinię myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paseczki. Na przygotowanym spodzie rozkładamy plasterki grzybów i pozostałe warzywa. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 200 st.

 

[patrz też: szamba betonowe, płytki podłogowe, drzwi stalowe ]

 

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)