Piętrowa sałatka z bakłażanem
Składniki dla 6 osób:
- 1 duży bakłażan
- 2 średnie cukinie
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- oliwa, ocet winny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Bakłażan umyj, odetnij zgrubiałe końcówki i pokrój na grube plastry. Ułóż na kuchennym ręczniku papierowym, oprósz lekko solą i odstaw na 15 minut, aby bakłażan puścił sok. Cukinie umyj, odkrój końcówki i pokrój je w ukośne plastry. Papryki umyj, osusz i ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 15 minut. Gorące papryki wyjmij z piekarnika, włóż do woreczka foliowego i odłóż do wystudzenia.Następnie przekrój papryki, usuń gniazda nasienne, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Na blasze na której piekły się papryki, ułóż osuszone plastry bakłażana oraz plastry cukinii, piecz 15 minut w temp. 180 st.
Sos: 10 łyżek oliwy utrzyj z solą i pieprzem, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę ziół prowansalskich oraz 3 łyżki octu winnego. Opieczone warzywa układaj piętrowo i polewaj sosem.
*** Pieczone warzywa doskonale nadają się do marynowania w zalewie octowo-miodowej.
[hasła pokrewne: w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, makaron bez jajek lubella, badanie w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron ]