Pierogi z makiem i orzechami

Składniki:

  • pół kg mąki
  • pół szklanki wody
  • 300 g zmielonego maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • masło
  • brązowy cukier
  • sok z cytryny
  • cynamon, kardamon, kurkuma, sól

Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mak oraz pokruszone orzechy. Chwilę smażymy. Dodajmy 2 łyżki cukru, cynamon i kardamon, polewamy sokiem z cytryny. Chwilę smażymy mieszając, studzimy. Z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy i szklanką wyciskamy kółka. Na środku każdego układamy odrobinę masy i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajmy polane stopionym masłem z cukrem.

[hasła pokrewne: infekcje intymne, wybielanie zębów Warszawa, Diabetolog kraków ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)