Pierogi z makiem i orzechami
Składniki:
- pół kg mąki
- pół szklanki wody
- 300 g zmielonego maku
- 100 g orzechów włoskich
- masło
- brązowy cukier
- sok z cytryny
- cynamon, kardamon, kurkuma, sól
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mak oraz pokruszone orzechy. Chwilę smażymy. Dodajmy 2 łyżki cukru, cynamon i kardamon, polewamy sokiem z cytryny. Chwilę smażymy mieszając, studzimy. Z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy i szklanką wyciskamy kółka. Na środku każdego układamy odrobinę masy i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajmy polane stopionym masłem z cukrem.
[hasła pokrewne: pizza na wypasie, fedeńczak, benfotiamina ]