Pierniczki
Składniki:
- 125 g masła
- pół szklanki cukru trzcinowego
- pół szklanki miodu
- 3 szklanki mąki pszennej
- przyprawa do piernika
- soda oczyszczona
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj miód i mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Zagnieć ciasto, dodaj łyżkę mąki, jeśli ciasto się mocno klei. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wysypanej mąką stolnicy. Wycinaj pierniki foremkami o różnych kształtach. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej pierniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. 10 minut. Gotowe pierniki pozostaw do ostudzenia i dowolnie udekoruj. [patrz też: pizza z radości, pizza od łysego kraków, pizza u rudika ]