Pieczone klopsy z pomidorami
Składniki na 6 porcji:
- 750 g mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- suszona mięta
- pęczek dynki
- 3 ząbki czosnku
- bułka tarta
- 350 g pomidorków koktajlowych na gałązce
- sól, pieprz
- oliwa
Mięso umieszczamy w misce. Dodajmy jajka, 5 łyżeczek suszonej mięty, 6 łyżek bułki tartej, posiekaną dymkę oraz obrany i drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy rękoma. W razie potrzeby dosypujemy bułki tartej. Formujemy małe kuleczki i układamy je na skropionej oliwą blasze tak, by tworzyły jedną warstwę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. 10 minut. Na klopsach rozkładamy pomidorki, skrapiamy oliwą i pieczemy jeszcze 10 minut, aż będą złote. [podobne: pizza Poznań, Pizza Kielce, Kuchnia Polska ]
*** Mięsne kulki możesz przygotować dzień wcześniej, wstaw je do piekarnika tuż przed obiadem.