Pieczona kaczka

Składniki:

  • 6 cykorii
  • 3 pomarańcze
  • świeża mięta
  • masło
  • mix sałat medditeranea
  • olej rzepakowy
  • ocet winny
  • musztarda Dijon
  • 80 g rodzynek
  • curry, sól, pieprz
  • pól szklanki białego półsłodkiego wina

Otartą skórkę z dwóch sparzonych pomarańczy gotuj w garnku z wrzącą wodą przez 30 s. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Cykorię umyj. W garnku podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć ok. 15 g masła i smaż cykorie do delikatnego zrumienienia z obu stron. Dodaj wcześniej namoczone rodzynki, łyżkę curry, pieprz, sól oraz zahartowaną skórkę pomarańczową. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj 30 minut. Pierś kaczki natnij od strony skóry. Do garnka z grubym dnem wlej olej, dodaj masło i smaż piersi i nogi kaczki od strony skóry. Odwróć. Garnek przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 st. na 20 minut. Po 20 minutach kaczkę wyciągnij z piekarnika i przełóż kawałki mięsa do garnka z cykorią. Garnek ponownie włóż do pieca na 20 minut. Po tym czasie przełóż kaczkę na talerz i przykryj drugim talerzem. Cykorię wyłóż na deskę do krojenia i odkrój piętki. Garnek, w którym piekła się kaczka z cykoriami, wstaw na palnik i podgrzej pozostałość. Do sosu dodaj pieprz i sól. Cykorie pokrój wzdłuż na pół i ułóż na talerzu. Na cykorii ułóż 4 kawałki mięsa, pozostałe cykorie na kaczce. Całość polej gorącym sosem. Udekoruj pomarańczą pokrojoną w półtalarki oraz listkami mięty. [więcej w: szafki bhp, st abilizator nadgarstka, psychoterapeuta warszawa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)