Pasztet grzybowy w cieście francuskim
Składniki na 12 porcji:
- 30 dag leśnych grzybów
- 12 jajek
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
- 10 dag sera żółtego
- 2 cebule
- olej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Grzyby czyścimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie. Kilka odkładamy, pozostałe siekamy. 10 jajek gotujemy na twardo, obieramy i szatkujemy. Ser żółty ścieramy na tarce, obraną cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane grzyby i cebulę. Smażymy 5 minut, następnie dodajemy jajka. Masę doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Wbijamy 2 jajka, wsypujemy ser i zioła prowansalskie, wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy do podłużnej formy, tak aby brzegi zwisały. Nakładamy farsz, wciskamy odłożone grzyby, przykrywamy wierzch ciastem i zlepiamy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 st.
[więcej w: makaron na szybko z niczego, pizza po byku, pizza na barskiej ]