Pasztet grzybowy w cieście francuskim

Składniki na 12 porcji:

  • 30 dag leśnych grzybów
  • 12 jajek
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 cebule
  • olej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

 

Grzyby czyścimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie. Kilka odkładamy, pozostałe siekamy. 10 jajek gotujemy na twardo, obieramy i szatkujemy. Ser żółty ścieramy na tarce, obraną cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane grzyby i cebulę. Smażymy 5 minut, następnie dodajemy jajka. Masę doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Wbijamy 2 jajka, wsypujemy ser i zioła prowansalskie, wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy do podłużnej formy, tak aby brzegi zwisały. Nakładamy farsz, wciskamy odłożone grzyby, przykrywamy wierzch ciastem i zlepiamy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 st.

 

[więcej w: biologiczne oczyszczalnie ścieków, hydraulika, osuszanie budynków ]

 

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)