Owocowe muffiny
Składniki na 12 muffinów:
- 2 gruszki
- 5 dag rodzynek
- jajko
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag cukru
- 100 ml oleju
- 25 dag jogurtu naturalnego
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Gruszki myjemy, obieramy, przekrajamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy na drobne kawałki. Rodzynki płuczemy i odcedzamy. Czekoladę grubo siekamy. Do miski wbijamy jajko i ucieramy je z cukrem na pianę. Stopniowo dodajemy olej oraz jogurt naturalny. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rodzynki i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Ciastem napełniamy papierowe papilotki do pieczenia lub specjalne foremki na muffiny, nie przekraczając 2/3 ich wysokości ponieważ podczas pieczenia ciasto wyrośnie. Pokrojone gruszki wciskamy w ciasto. Foremki ustawiamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Muffiny pieczemy w temperaturze 170 st 30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
*** Rodzynki możemy zastąpić dowolnymi suszonymi owocami, które możemy przygotować własnoręcznie. Jabła, gruszki,morele czy śliwki myjemy, suszymy i pestkujemy. Następnie suszymy je w całości lub w plastrach przez kilka godzin w temperaturze 120 st.
[przypisy: pizza bez drożdży kwestia smaku, pizza od łysego, pizza na wypasie ursus ]