Okolica ta jest związana z przemianą tłuszczów w organizmie

Okolica ta jest związana z przemianą tłuszczów w organizmie.
E.
Smith i C.
Dreemwood wykazali, że wstrzykiwania kwasu chromowego do podwzgórza u szczurów powoduje u tych zwierząt wzrost wagi o około 100 %, a przyrost ten jest uzależniony od nagromadzenia się tłuszczów, podobne zmiany opisano też u małp.
Liczne spostrzeżenia z kliniki neurologicznej przemawiają również za tym, że i u człowieka okolica podwzgórza gra szczególnie ważną rolę w regulacji przemiany tłuszczowej.
Rozmaite ciała hormonalne wpływają na gospodarkę tłuszczową, insulina zmniejsza pośrednio przemianę tłuszczów i wytwarzanie ciał ketonowych.
Wyciągi z przedniego płata przysadki powodują wzrost ciał ketonowych we krwi i moczu i nagromadzanie się tłuszczu w wątrobie.
Wyciągi te powodują również mobilizację tłuszczu z jego zapasu.
Przysadka za pośrednictwem hormonów, tyreotropowego i adrenotropowego, wpływa na czynność tarczycy i nadnerczy oraz na działanie układu współczulnego i tą drogą wywiera wpływ na gospodarkę tłuszczową.
Hormon gonadotropowy zwiększając czynność gruczołów płciowych sprzyja bardziej energicznemu utlenianiu tłuszczów.
Dla przemiany tłuszczowej w wątrobie ważne znaczenie mają-wspomniane już ciała lipotropowe, które umożliwiają przekształcenie tłuszczów w fosfolipidy i mobilizację tłuszczów z wątroby.
Do związków tych należą, lecytyna, cholina, metionina, inozytol, kazeina, lipokaik trzustki.
O ciałach tych będzie jeszcze mowa w części szczegółowej przy omawianiu zagadnienia stłuszczenia i marskości wątroby.
III.
PRZEMIANA BIAŁEK Białka stanowią podstawową najważniejszą grupę składników naszego ciała: tworzą podstawę żyjącej protoplazmy.
To kapitalne znaczenie związków białkowych dla życia ocenił trafnie jeszcze w przededniu rozwoju biochemii Fryderyk Engels, kiedy pisał: Wszędzie, gdzie spotykamy życie, znajdujemy, że jest ono związane z jakimkolwiek bądź ciałem białkowym i wszędzie, gdzie spotykamy jakiekolwiek ciało białkowe, które nie znajduje się w stanie rozkładu, tam bez wyjątku spotykamy zjawiska życiowe (Anti-Duhrmg).
Jak to było przedstawione w rozdziale o trawieniu, białka zawarte w pokarmie ulegają rozbiciu do najprostszych cegiełek aminokwasów i zostają wessane w jelitach cienkich do krwi.
Poziom aminokwasów zaczyna się podnosić we krwi w dwie godziny po jedzeniu, a osiąga swój szczyt po czterech godzinach.
Po wchłonięciu do krwi aminokwasy zostają zatrzymane przez wątrobę, częściowo zaś przez nerki i mięśnie.
Zatrzymane w wątrobie i narządach aminokwasy mogą być zużyte do syntezy rosnących tkanek, wytworzenia białek krwi, budowy enzymów i hormonów zawierających aminokwasy, do zastąpienia niektórych aminokwasów w tkankach
[patrz też: blachodachówki gontopodobne, benfotiamina, obróbka strumieniowo ścierna ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina blachodachówki gontopodobne obróbka strumieniowo ścierna