OCENA STANU ODŻYWIENIA – WYKRYWANIE NIEDOBORÓW POKARMOWYCH

W Szwajcarii np.
w latach 1932-36 spostrzeżono fatalne skutki kryzysu ekonomicznego.
U dzieci nasiliła się częstość i ciężkość przebiegu krzywicy, niedokrwistości, zołz, zwiększył się niedobór wagowy.
Zagadnienie niedoborów pokarmowych w naszym kraju, jako skutku okupacji w okresie drugiej wojny światowej opracowali Paiuch, Szczygieł, Skarżyński.
Ostatnia wojna dostarczyła wielu obserwacji nad stanami niedoboru pokarmowego.
Przekonano się, że ważna jest w tych przypadkach nie tylko ilość, ale i jakość pokarmu, że ważne znaczenie ma zachowanie równowagi między poszczególnymi składnikami pożywienia.
Pewna niezbyt duża ilość pełnowartościowego białka znacznie polepsza znoszenie diety niedoborowej, natomiast duża ilość węglowodanów powoduje łatwe zachwianie równowagi pokarmowej.
Jakość pokarmu podczas okresu niedożywiania jest nawet ważniejsza od ilości, tym więcej, że niektóre osoby dorosłe przystosowują się w pewnej mierze do niezbyt daleko posuniętych ograniczeń.
Człowiek dorosły otrzymujący dłuższy czas pożywienie nie doborowe zmniejsza swe zapotrzebowanie kaloryczne, a również zapotrzebowanie azotu, soli mineralnych i witamin, podstawowa przemiana materii obniża się u niego.
Tym przystosowaniem się organizmu do zmniejszonej racji pokarmowej tłumaczy się pewnie paradoksalny fakt, że wyraźne awitaminozy i odwapnienia kości występowały stosunkowo rzadko w obozach koncentracyjnych mimo podawania w nich racji pokarmowych graniczących z przewlekłym głodzeniem.
Stan odżywienia tkanek zależy od dostarczenia składników odżywczych oraz od natężenia zjawisk przemiany w tkankach i zapotrzebowania na składniki odżywcze, w czasie głodzenia zapotrzebowanie to zmniejsza się.
Objawy kliniczne niedoboru pokarmowego nie występują nagle: potrzeba na to nieraz dłuższego czasu.
Okres wystąpienia objawów jest poprzedzony krótszym lub dłuższym okresem przygotowawczym.
Okres ten może trwać nawet miesiące (np.
w przypadkach gnilca), pleźnie od zapasów posiadanych przez danego osobnika, poziomu jego przemiany, odporności i wykonywane] pracy.
Rozmaite okoliczności mogą przyśpieszyć wystąpienie objawów niedoboru, jak okres dojrzewania, ciąży, karmienia, zakażenia, przetrenowanie sportowe, ciężka praca fizyczna (duże zużycie węglowodanów, obfite poty i utrata z potem soli kuchennej i witaminy B1 – litr potu zawiera około 120 mg witaminy B1).
Rozwojowi niedoboru pokarmowego sprzyjają też choroby żołądka, jelit, trzustki, choroby układu krążenia, gruczołów dokrewnych (np.
nadczynność tarczycy), stany uczuleniowe, alkoholizm, utrata uzębienia
[hasła pokrewne: pizza z radości, makaron bez jajek lubella, pizza po byku ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: makaron bez jajek lubella pizza po byku pizza z radości