Mleko zawiera prawie wszystkie znane witaminy, zwłaszcza witaminę A i B2

Mleko zawiera prawie wszystkie znane witaminy, zwłaszcza witaminę A i B2.
Witaminy A jest szczególnie dużo w śmietance (rozpuszcza się w tłuszczu), witaminy B2 – w mleku zbieranym (rozpuszcza się w wodzie).
Mleko jest także wystarczającym źródłem witaminy B1 oraz zwykle także witamin D i C.
Zawartość witamin D i C jest większa w lecie, w zimie i na wiosnę jest mała i na ogół należy małym dzieciom zapewnić także inne źródło tych witamin.
Gołogorskij w 1948 badał zawartość witaminy A w mleku po udoju, w mleku rynkowym i sproszkowanym.
Mleko rynkowe zawierało przeciętnie 13,57 gamma % karotyny, 234,9 gamma % witaminy A.
Mleko letnie i jesienne było 3-4 razy bogatsze od zimowego zarówno w karotynę, jak i w witaminę A.
Mleko w proszku zawierało około 0,133 mg% karotyny i 2,14 mg% witaminy A.
Z innych składników mleka należy wymienić fermenty rozszczepiające węglowodany, tłuszcze i białka, fermenty utleniające (oksydaza i peroksydaza), wreszcie ciała barwiące, jak karoten i laktochron.
Siara.
Wydzielina gruczołu mlecznego z okresu około 6-7 dni po porodzie u krowy oraz 4-5 dni u kobiety nazywa się siarą (colostrum).
Skład siary różni się znacznie składem od wydzielanego później mleka, zawiera więcej białka i soli, a mniej tłuszczu i węglowodanów, ciała białkowe siary w mleku kobiecym są złożone prawie wyłącznie z globuliny i jest rzeczą wielce prawdopodobną, że w niej są zawarte przeciwciała.
Siara ma właściwości czyszczące, jest gęsta, ma słony smak i zawiera tak zwane ciałka siary, którymi są leukocyty obładowane tłuszczem.
Około 7 dnia po ocieleniu mleko krowy przybiera normalne właściwości, rozpoczyna się wówczas okres laktacji, który u tego zwierzęcia trwa przeciętnie około 300 dni.
Mleko ludzkie i krowie.
Zawartość białek w mleku ludzkim wynosi tylko 1-1,5 %, podczas gdy w mleku krowim mamy około 3,5 % białka.
Skład jakościowy białek obu tych rodzajów mleka różni się znacznie: 60 % białek mleka ludzkiego występuje pod postacią laktoalbuminy, podczas kiedy 80 % białka mleka krowiego znajduje się pod postacią kazeiny, stosunek kazeiny do albuminy + globuliny w mleku kobiecym wynosi 9: 10, a w mleku krowim 6: 1, odsetek kazeiny w mleku krowim jest, więc znacznie większy.
Białka mleka ludzkiego mają większą wartość biologiczną.
Cukier jest zawarty w obu rodzajach mleka w postaci cukru mlekowego, więcej jednak laktozy zawiera mleko kobiece (mleko kobiece 6,5-7 %, mleko krowie około 4,5 %).
Tłuszcz zawierają oba rodzaje mleka mniej więcej równe ilości (około 3,5 %), jednakże tłuszcz mleka kobiecego jest łatwiej przyswajalny oraz powoduje mniejsze zaburzenia
[więcej w: pizza po zbóju, makaron na szybko z niczego, pizza od łysego ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: makaron na szybko z niczego pizza od łysego pizza po zbóju