Mleko kwaśne

Mleko kwaśne.
W temperaturze pokojowej mleko, które stoi dłuższy czas, zsiada się pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego, z laktozy wytwarza się kwas mlekowy.
Gdy zawartość kwasu mlekowego dojdzie do 0,2 %, łączy się on z wapniem tworząc mleczan wapniowy, a uwolniona kazeina ścina się na galaretowatą masę.
Mleko kwaśnieje najprędzej w temperaturze +250 °C (dlatego w lecie mleko kwaśnieje prędzej).
Mleko kwaśne jest smaczne, zawiera więcej witaminy C niż mleko zwykłe.
Rozwój bakterii kwasu mlekowego hamuje wzrost innych bakterii, między innymi rozkładających mleko -mleko to hamuje też rozwój bakterii chorobotwórczych i gnicie w jelitach.
Na początku XX stulecia uczony rosyjski Eliasz Miecznikow zwrócił uwagę na lecznicze właściwości przetworów ze zsiadłego mleka.
Spostrzeżenia te poczynił Miecznikow na Bałkanach, gdzie mieszkańcy Bułgarii spożywają dużo zsiadłego mleka i cieszą się wyjątkową długowiecznością.
Wiemy dziś, że pałeczka acydofilna (Baet acidophilum) dostaje się z mlekiem kwaśnym do jelit i hamuje rozwój mikroflory gnilnej.
Miecznikow korespondował też z badaczami w Afryce i na Kaukazie, zajmującymi się dokładnym badaniem ludzi długowiecznych, trybu ich życia i odżywianiu.
Między innymi Nogueira doniósł, że u Mossadeków w Afryce Zachodniej żyje wielu długowiecznych starców w pełni sił i zdrowia, którzy odżywiają się głównie kwaśnym mlekiem.
Podobne spostrzeżenia poczynił Lima w południowej Angoli i Grigoroff w Bułgarii oraz Simine na Kaukazie.
Twaróg.
Jeśli kwaśne mleko poddamy działaniu temperatury +500 °C lub zetniemy za pomocą podpuszczki kazeinę w mleku słodkim, to otrzymamy twaróg.
Twaróg jest to twardy odwodniony sernik, zawiera on 16-18 % białka i ma wysoką wartość odżywczą.
Serwatka.
Po odcedzeniu twarogu otrzymujemy płyn zwany serwatką.
Serwatka jest płynem o małej wartości odżywczej ma słabe właściwości czyszczące i jest używana nieraz w praktyce do leczenia niestrawności u dzieci.
Śmietana.
Śmietana składa się głównie z tłuszczu i mleka.
Uzyskiwana przez zwykłe zbieranie zawiera do 22 % tłuszczu, 2,5 % białka, 4,5 % węglowodanów, 0,5 % ciał nieorganicznych, natomiast uzyskana za pomocą wirówki może zawierać 40-50 % tłuszczu.
Ta górna warstwa mleka ma dużą wartość odżywczą, zawiera dużo tłuszczu oraz witamin A i D.
Kwaśna śmietana ma taką samą wartość odżywczą jak i słodka, ale zawiera nadto kwas mlekowy i bakterie kwasu mlekowego.
Maślanka.
Produkt ten powstaje po oddzieleniu masła z kwaśnej śmietany.
Maślanka jest łatwo strawna, zawiera dużo zasadowych składników mineralnych, kwasu mlekowego, hamuje rozwój bakterii w jelitach
[hasła pokrewne: zbiorniki przeciwpożarowe, restauracja Wieliczka, przepisy kulinarne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: przepisy kulinarne restauracja Wieliczka zbiorniki przeciwpożarowe