Mazagran i szklanka mocnej prawdziwej kawy. 2-3 szklanki wody gotowanej ochłodzonej lub sodowej, 1 kieliszek rumu, 3-4 łyżki cukru, lód, 1 cytryna Przecedzoną kawę mocno oziębić, dodać również ochłodzoną wodę zwykłą lub sodową, rum, cukier i kawałki lodu. Podawać z kawałeczkami lodu, Najlepiej wygląda w wysokich szklankach. Mazagran należy podawać bardzo chłodny. Do szklanek włożyć po plasterku cytryny. Do picia podawać słomki. Napój czekoladowy Pół tabliczki twardej czekolady, 2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 2 kieliszki koniaku, pół laski wanilii, pół cytryny, lód konsumpcyjny Cze...
Jest to nasz pierwszy w życiu, a zarazem najdoskonalszy produkt spożywczy.
Mleko zawiera prawie wszystkie niezbędne dla naszego ustroju składniki: białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy, wodę, a nawet niektóre zaczyny.
Jedynie żelaza i niektórych witamin jest w mleku zbyt mało.
Mleko jest roztworem białek, cukrów, soli mineralnych, tłuszcze znajdują się w nim w postaci emulsji.
Mleko krowie zawiera 3-4 % białka, 3-4,p % tłuszczu, 3,5-5 % węglowodanów, 0,5-1,0 % NaCI, 87-89 % wody, ciężar właściwy mleka waha się od 1028-1034, punkt zamarzania od 0,53-0,58°.
Odczyn mleka jest słabo k...
Stany niedokrwistości są również stanami hipoproteinemii.
Hemoglobina stanowi około 2 % białek całej krwi (15-16 g Hb na 100 ml krwi, 6,5-1,5 g białek osocza, razem 22-24 g na 100 ml).
Poziom hemoglobiny zależy u ludzi zdrowych, od jakości pożywienia.
Ustrój potrzebuje do budowy hemoglobiny białka, żelaza i porfiryn.
Jeżeli brak jest białka, to cząsteczka hemoglobiny nie może powstać nawet w razie obfitego dostarczania ustrojowi żelaza.
W badaniach doświadczalnych na zwierzętach wykazano, że ustrój stara się zabezpieczyć przede wszystkim syntezę hemoglobiny i na ten cel przede wszystkim przeznacza s...