Potrawy ze śledzi świeżych . Śledzie świeże gotowane Śledzie opłukać, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć głowy, płetwy i ogony, dokładnie umyć. Przygotowane śledzie obłożyć pokrajaną w plastry cebulą i oprószyć lekko pieprzem naturalnym lub ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Umyte warzywa obrać, opłukać, pokrajać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar. Do wrzącego wywaru włożyć przygotowane śledzie wraz z cebulą, dodać liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15 min....
W szpitalu lekarze dla zorganizowania prawidłowego leczniczego żywienia muszą mieć wykwalifikowany personel.
W wielu krajach istnieje specjalny zawód dietetyczek.
W ZSRR, gdzie zagadnienie to zostało należycie rozwiązane, istnieją rzesze dietetyków i dietetyczek pracujących w szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego i poliklinikach.
W Polsce zorganizowano kursy dla dietetyczek w SGGW.
Największe znaczenie ma praca dietetyczek w szpitalach, gdzie lekarze muszą mieć wykwalifikowanych łączników pomiędzy oddziałem klinicznym i...
Czynniki te mogą spowodować wystąpienie niedoboru pokarmowego nawet przy prawidłowo ułożonej racji.
Niedobory pokarmowe mogą mieć rozmaite natężenie - mogą przebiegać ostro lub przewlekle, mieć przebieg łagodny lub ciężki.
Kruze dzieli niedobory pokarmowe na łagodne przewlekłe, łagodne ostre, ciężkie przewlekłe i ciężkie ostre.
Znaczne i długo trwające niedobory powodują wystąpienie zmian o dużym natężeniu i przejawiających się ostro, niewielkie przewlekłe niedobory powodują wystąp jenie zmian o miernym nasile...