Do podgrupy drugiej wchodzą napoje często nazywane sorbetami. Są to napoje o konsystencji zawiesistej, nieprzezroczyste, często intensywnie kolorowe, zdecydowanie słodkie i aromatyczne. Można je urozmaicać dodatkiem owoców. Podaje się je z reguły porcjowo w płaskich, dużych kieliszkach lub w małych szklaneczkach. Szprycer 1 szklanka wina białego, 1-2 szklanki wody sodowej, lód Do szklanego dzbanka wlać wino i wodę sodową. Dodać lód konsumpcyjny. Podawać na tacy. Obok dzbanka ze szprycerem ustawić szklanki. Do szprycera podawać ...
Inne napoje chłodzące z niewielkim dodatkiem alkoholu . Napoje tej grupy odznaczają się nieskomplikowanym składem i łatwością przyrządzania. Ich atrakcyjność, smak i aromat zależą głównie od właściwego doboru produktów wyjściowych. W skład produktów wyjściowych często wchodzi woda sodowa. Jej specyficzny smak przyczynia się do zwiększenia własności orzeźwiających kom pozycji. Specyficzne cechy napojów zaliczanych do tej grupy wymagają usystematyzowania ich w dwie podgrupy: - z dodatkiem lodu konsumpcyjnego, - z dodatkie...
Kurs na aspiranta obejmuje 4 lata nauki, w czasie, których kandydat zapoznaje się z fizjologią, chemią, biologią, mikrobiologią i toksykologią, przewidziana jest też nauka języków obcych, szeroko zakrojona prąca doświadczalna i badawcza oraz praktyka pracy pedagogicznej.
INSTYTUTY ZAJMUJĄCE SIĘ ZAGADNIENIAMI ODŻYWIANIA.
CENTRALNY NAUKOWO - BADAWCZY INSTYTUT ODŻYWIANIA W MOSKWIE W ostatnich dziesiątkach lat zagadnienia odżywiania wysuwają - się coraz bardziej na czoło problemów społecznych związanych i polepszeniem warunków bytowania.
...